AVACOM NETWORK
VASA KORPA

Vaša Korpa je trenutno prazna.

You are here: Home Blog Ako (ne)radite ovih 7 stvari na kompjuteru, sami ga usporavate

Ako (ne)radite ovih 7 stvari na kompjuteru, sami ga usporavate

El. pošta Štampa PDF

Kada ste poslednji put otvorili kućište vašeg računara? Čišćenje prašine i nečistoća na brojnim ventilatorima i hladnjacima unutar kućišta znatno će poboljšati 'zdravlje' vašeg kompjutera.

Problem sporog računara ne mora uvijek da znači da je vrijeme za zamjenu jer je star, već mogu da budu i vaše loše navike dok ga koristite.

Ne koristite ili niste ažurirali antivirus

Ako koristite Windows 10, a niste instalirali antivirus, ne brinite. Operativni sistem opremljen je relativno kvalitetnim sigurnosnim paketom koji će vas štititi od najčešćih prijetnji. Ako posjećujete rizične stranice i nemate instaliran antivirus, vrijeme je ga instalirate. Takođe, kad ste kod toga, provjerite da li je vaš zaštitni program nedavno ažuriran. Nove prijetnje se pojavljuju svakodnevno.

Instalirate sve bez razmišljanja

Koliko ste puta pokretali instalaciju, a da ste bez razmišljanja kliktali 'Next'? Velik broj korisnika računara jednostavno zanemaruje podmukle ponude koje pored željenog programa na računaru instaliraju sve i svašta. Obratite pažnju na sve interaktivne stavke u instalaciji programa.

Ne koristite dovoljno jake lozinke

U slučaju da vam to nisu rekli već sto puta - ne koristite iste lozinke na više stranica. Ako se haker domogne vaših podataka, s tom jednom lozinkom će moći da napravi apsolutni nered na vašim online profilima. Ono što treba da uradite jeste da ih obavezno promijenite.

Niste očistili svoj računar

Kada ste poslednji put otvorili kućište vašeg računara? Čišćenje prašine i nečistoća na brojnim ventilatorima i hladnjacima unutar kućišta znatno će poboljšati 'zdravlje' vašeg kompjutera. Prvi znak ”boljeg stanja” biće mnogo tiši rad.

Ne provjeravate slobodan prostor na disku

Ako nema slobodnog prostora na sistemskom disku, očekujte prilično veliki pad performansi. Manjak prostora jedan je od najčešćih “ubica” brzih diskova. Da biste oslobodili prostor, deinstalirajte suvišne programe i spakujte sve dokumente na spoljne uređaje poput USB-a ili optike.

Instalirali ste nekoliko aktivnih antivirusnih programa

Ovaj problem je češći nego što mislite, a njegovo rešenje je relativno jednostavno - odlučite se za jedan sigurnosni paket i deinstalirajte druge. Velike su šanse da će vam nakon uklanjanja “viška” antivirusa kompjuter raditi mnogo brže.

Nikad niste "čistili" svoje web pretraživače

Ovaj vrlo čest način usporavanja računara uključuje neredovno čišćenje takozvane keš memorije u pretraživaču. Cache je skinut sadržaj koji računar koristi kako bi brže učitavao stranice koje često posjećujete. Ta mapa vrlo često zna da ostane doslovno zatrpana podacima koje nikad ne koristite. Svaki pretraživač ima opciju brisanja, a procedura je relativno jednostavna.

 

 

PREPORUCI NAS !!!

SVE OD PROIZVODJACA